ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ Εργοστάσια βιομάζας, η νέα μόδα;

Εργοστάσια βιομάζας, η νέα μόδα;

Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

Βιοκαύσιμα και εργοστάσια βιομάζας: ποιά είναι η αλήθεια;

Απευθυνόμενος σε εκείνους τους Έλληνες που δεν δέχονται άκριτα ό,τι τους σερβίρει η πλειοψηφία των ΜΜΕ (που αποτελεί τα Μέσα Μαζικού Ευνουχισμού της εποχής μας ), θα ήθελα να συμβάλλω ταπεινά στη διαμόρφωση άποψης για τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από καύση βιομάζας.

Αφορμή είναι η είδηση που διαβάσαμε πρόσφατα, ότι ο Δήμος Καρπενησίου πήρε την ευθύνη της επαναλειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας ξυλείας στη Φουρνά, πράγμα το οποίο θεωρώ σημαντικότατο και σωστό βήμα και για το θέμα της απασχόλησης στην περιοχή της Φουρνάς αλλά και οικολογικά σωστό αφού η παραγωγή ξύλου ελάτης θα ολοκληρώνεται με την επεξεργασία του στον τόπο παραγωγής. Το εργοστάσιο αυτό λειτουργούσε με πολύ καλά αποτελέσματα και όπως θυμάμαι ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του στην περιοχή των Βαλκανίων. Η λανθασμένη διαχείριση προφανώς το έφερε σε σημείο να κλείσει τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, έως σήμερα που ο κ Μπακογιάννης ως Περιφερειάρχης μαζί με τον κ Σουλιώτη ως δήμαρχο Καρπενησίου πήραν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (με υπογραφή του αναπλ υπουργού κ Ταγαρά) έγκριση παραχώρησης κατά χρήση – για τα κτίρια και τις υποδομές του Δασικού Εργοστασίου Ξυλείας Φουρνά καθώς και του περιβάλλοντος χώρου

Και μέχρι εδώ όλα βαίνουν καλώς. Όμως στην ιστοσελίδα http://dasarxeio.com διαβάζουμε στο τέλος του σχετικού άρθρου τα εξής: «Ο Δήμος Καρπενησίου έχει ήδη ξεκινήσει επαφές για την προώθηση ενός σχεδίου πιθανής συνεργασίας με τα «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» με σκοπό την οργάνωση και την αποδοτική εκμετάλλευσή του» πράγμα το οποίο μας βάζει σε σκέψεις. Είναι πιθανή βέβαια μια τέτοια συνεργασία να έχει ως στόχο την παροχή τεχνογνωσίας στο Δήμο για τη σωστή λειτουργία του εργοστασίου ξυλείας και ως τέτοια προφανώς δεν μπορεί κανένας να την αρνηθεί.

Παρόλα αυτά είναι γνωστό ότι τα «Ελληνικά Πετρέλαια» έχουν σκοπό για την περιοχή επίσης της Φουρνάς να κατασκευάσουν ένα εργοστάσιο καύσης βιομάζας. Και εδώ πλέον υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που έχουν ως βασική τους αιτία την απουσία ενημέρωσης.

Ποιος είναι εκείνος που θα δώσει σε όλους μας και ιδιαίτερα στους κατοίκους της περιοχής αυτής πλήρη ενημέρωση όσον αφορά στους κινδύνους αλλά και στα πλεονεκτήματα δημιουργίας μιας τέτοιας μονάδας στην περιοχή τους;

Ποιος θα ενημερώσει για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η λειτουργία κυρίως ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρισμού που στηρίζεται στην καύση βιομάζας;

Σε μια προσπάθεια να φανταστούμε τι πρόκειται να συμβεί στη Φουρνά με την ταυτόχρονη λειτουργία των δύο εργοστασίων βλέπουμε ότι:

  • Και τα δύο εργοστάσια στηρίζονται στην εκμετάλλευση του δάσους της περιοχής που προφανώς ούτε ανεξάντλητο είναι ούτε μπορεί να υποκατασταθεί με ηλεκτρισμό.
  • Η βιομάζα που απαιτείται για να δουλέψει το εργοστάσιο των ΕΛΠΕ είναι πολύ πιθανό να στερήσει από το δάσος όλα εκείνα τα κλωνάρια και ξύλα που παραμένοντας εκεί «ανεκμετάλλευτα» σαπίζουν και δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ανανέωσης και διαιώνισης του δάσους που είναι πραγματικά το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο της περιοχής.
  • Δεν γνωρίζουμε τις επιπτώσεις ούτε από την παραγωγή τέφρας μετά την καύση της βιομάζας ούτε από την καύση αυτή καθεαυτή και τις ανάλογες εκπομπές αερίων και καπνού.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενημέρωσης που πρέπει άμεσα να γίνει με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Καρπενησίου. Ταυτόχρονα πιστεύουμε ότι πλήν του κ. Μπακογιάννη και του κ. Σουλιώτη θέση θα πρέπει να πάρει και το δασαρχείο Φουρνάς του οποίου η γνώμη ως καθύλην αρμόδιου θα είναι και βαρύνουσα.

Δε μπορούμε φυσικά έως τότε, όσοι πιστεύουμε ότι μερικά πράγματα που έχουν σχέση με το φυσικό μας περιβάλλον είναι αδιαπραγμάτευτα, να αγνοήσουμε τις κινητοποιήσεις τόσο στην Κρήτη όσο και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που έγιναν πρόσφατα αλλά και αντίστοιχες που έγιναν παλιότερα στην περιοχή Μαρκοπούλου Αττικής, στις οποίες οι κάτοικοι εναντιώθηκαν δυναμικά σε δημιουργία τέτοιων μονάδων καύσης βιομάζας.

Γι αυτό και περιμένουμε εναγωνίως μια πολύπλευρη ενημέρωση από τους παραπάνω φορείς, οι οποίοι προφανώς θα πρέπει να καλέσουν σ’ αυτήν και ειδικούς σε κοινή, κατά τη γνώμη μου , συμφωνία με την Κίνηση για την προστασία του Ευρυτανικού Περιβάλλοντος

Τους περιμένουμε εναγωνίως

Φλώρος Ευθύμιος

Κρίκελλο Ευρυτανίας

ς