ΒΡΙΣΚΕΣΤΕ ΕΔΩ:   ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΡΘΡΑ Σώστε τα νερά μας!!

Σώστε τα νερά μας!!

Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο 

 

Σώστε τα νερά μας«Μπλόκο» του Συμβουλίου της Επικρατείας


στην ιδιωτικοποίηση του νερού της ΕΥΔΑΠ.

26.05.2014 -

Σύμφωνα με την Ολομέλεια του ΣτΕ, μια τέτοια κίνηση αντίκειται στο Σύνταγμα με το σκεπτικό ότι « Η μετατροπή της δημόσιας επιχειρήσεως σε ιδιωτική, που λειτουργεί με γνώμονα το κέρδος, καθιστά αβέβαιη την συνέχειά της όσον αφορά στην παροχή προσιτών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και δη υψηλής ποιότητας, η οποία δεν εξασφαλίζεται πλήρως με την κρατική εποπτεία».

Η συγκεκριμένη απόφαση, μάλιστα, θεωρείται ότι βάζει στοπ και στην ιδιωτικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους, οι αιτήσεις των εργαζομένων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφασή της ακύρωσε την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων κατά το σκέλος εκείνο που μεταβιβάζονται από το Ελληνικό Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ  το 34,033% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ.

Σύμφωνα με τους συμβούλους Επικρατείας, η μετατροπή της ΕΥΔΑΠ σε  ιδιωτική επιχείρηση είναι αντίθετη στα άρθρα 5 και 21 του Συντάγματος, που επιβάλλουν την μέριμνα του κράτους για την υγεία των πολιτών, αλλά   και κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην προστασία της υγείας. Ειδικότερα, αναφέρεται στην δικαστική απόφαση ότι «η παροχή υπηρεσιών κοινής ωφελείας δεν συνιστά δραστηριότητα αναπόσπαστη από τον πυρήνα της κρατικής εξουσίας».

Αυτό, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «ισχύει και προκειμένου περί των υπηρεσιών υδρεύσεως και αποχετεύσεως, τις οποίες δύναται να παρέχει μια δημόσια επιχείρηση που λειτουργεί υπό νομικό καθεστώς ιδιωτικού δικαίου ως Ανώνυμη Εταιρεία».

Όμως, ο χαρακτήρας της δημόσιας επιχειρήσεως «αναιρείται στην περίπτωση της αποξενώσεως του Ελληνικού Δημοσίου από τον έλεγχο της Α.Ε. δια του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι της αποξενώσεώς του από εκείνο το ποσοστό των μετοχών που εξασφαλίζει τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα». Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι «οι υπηρεσίες της ΕΥΔΑΠ παρέχεται μονοπωλιακώς, σε μεγάλο πληθυσμό διαβιούντα υπό δυσμενείς οικιστικές συνθήκες στον περιορισμένο χώρο της Αττικής, από δίκτυα που είναι μοναδικά στην  περιοχή και ανήκουν στα πάγια περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας» και συνεχίζουν: «Συνίστανται δε οι υπηρεσίες αυτές στην ύδρευση και αποχέτευση που είναι αναγκαίες για την υγιεινή διαβίωση και ιδίως στην παροχή του πόσιμου ύδατος, φυσικού αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση που καθίσταται σπανιότερο συν τω χρόνω».

Αυτά όλα έγιναν όμως προ της απόφασης της κυβέρνησης να αποκαταστήσει τους μισθούς των δικαστικών και μάλιστα να επιστρέψει από το 2012 όποιες κρατήσεις έγιναν, λες και οι περικοπές στους άλλους έλληνες είχαν άλλο αίτιο και παραμένουν νόμιμες και συνταγματικές, ενώ εκείνες που έγιναν στις αποδοχές των δικαστικών είναι αντισυνταγματικές!!

Οψόμεθα λοιπόν εάν στο άμεσο μέλλον η δικαστική εξουσία θα ευθυγραμμιστεί με την νομοθετική εξουσία της κυβέρνησης που εν μέσω καλοκαιριού έχει βαλθεί να ξεπουλήσει όλη την Ελλάδα και δεν διστάζει να πουλήσει ακόμα και το νερό που πίνουμε!! Εάν η αντίσταση γενικά στην ιδιωτικοποίηση των πάντων είναι χρέος μας, για το θέμα της πώλησης του νερού αποτελεί ιερό καθήκον και μεγάλη ευθύνη όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές που θα πούνε το νερό νεράκι!!!
Τελευταία Ενημέρωση στις 26 Σεπ 2014